Ski renta i servis  062/8835400ski@ski.rs

Ski škola KopSport  060/0885088kopsport@ski.rs

Šta je to Boot Fitting i zašto je neophodan?

Pancerice ili snowboard čizme su najvažni deo naše ski opreme. Bez odgovarajućeg osećaja ili “ fit-a” u pancericama, vaša stopala će biti u grču, umorna, hladna, povredjena i osećaćete neželjenu labavost u pancericama.

Kada stopala bole, telo nije dovoljno opušteno kako bi ste izveli pravilne zavoje na skijama ili board-u. Ali tu postoji nešto pored komfora, ili je jednako važno kao što je i sam komfor u pancericama. Pancerica koja nema dovoljno dobar “fit”, tj. nije dobro legla na vaše stopalo i nogu, biće neudobna, ugroziće mogućnost za boljim skijanjem I može čak da nanese ozbiljne povrede. Mi Vam možemo odabrati najbolju pancericu za vaša stopala. Posedujemo iskustvo I kvalifikacije da bi odabrali najbolju pancericu za vaša stopala, uradimo bilo koji vid modifikacije na pancericama kao što su ulošci, ortotoci, školjka, pronacija, supinacija, izražene kosti ili hronične povrede i ostale slične neprijatnosti.

Mnogi prodavci imaju običaj da preporuče prevelike pancerice kako bi lakše došli do prodaje ali takve pancerice obično postanu problem već posle nekoliko dana skijanja. Dok ste bili u prodavnici osećali ste se odlično u njima. One su jednostavno prevelike za vas. Pravilna cipela ne košta ništa više od one pogrešne, prema tome oprobajte se u novim cipelama koje nude optimalan balans izmedju udobnosti i performansi.

Pronacija, supinacija, ravna (dus) stopala ili previsok ris (most) kod stopala – da je rec o bilo čemu vezujući se za ski pancerice ili snowboard čizme, nas cilj je da vi izadjete iz naše specijalizovane radnje sa pancericama / čizmama koje nude najbolji mogući “fit” koji potpomaže vaša stopala i dovodi ih u optimalan ski položaj. Očigledno je da sve na šta se ova priča svodi je komfor i performanse!

Četiri tačke Boot fitting-a

Kada se odlučite da odete u kupovinu novih ski pancerica mi preporučujemo da posetite jednu od naših prodavnica u kojoj ćete naći na naše stručne boot fittere koji ce Vam preporučiti pravilne pancerice za vaša stopala. Oni će vas provesti kroz četiri tačke neophodne za odabiranje pravilne pancerice i uputiti Vam savet na pitanja koja vas iteresuju. Ukoliko već imate svoje pancerice koje vam smetaju na nekim mestima kod stopala ili nogu mi i tad preporučujemo da nas posetite jer lako možemo odkloniti bol ili iritaciju koju ste imali do sad. Obratite pažnju da ukoliko kupite pancericu u Beosportu mi ne naplaćujemo osnovno podešavanje pancerica ako nisu korišćene do tad jer mi garantujemo za najbolji mogući osećaj u njima ili “fit”!

1. Nivo skijaških sposobnosti

Odabiranje ski pancerica može biti dugotrajno i iscrpljujuće pa smo se stoga odlučili za prosec koji omogućava najlakše moguće odabiranje vaših novih ski pancerica. Ispod se nalazi 10 skijaških nivoa u performansama koji će Vam pomoći da što lakše odredite svoj nivo skijanja. Ovih 10 nivoa su rastavljeni na 3 kategorije u smislu performansi na skijama.

Indikator performansi:

Vi po prvi put skijate ili ste pokušali skijati jednom pre ali na blagoj padini i niste u stanju da skijate u plugu.
Skijali ste najmanje jednom pre. Možete da promenite pravac i zaustavite se koristeći plug na blagoj padini i preferirate da skijate na blagim padinama isključivo. Možete da spojite zaokrete u plugu, udaljili ste se od blagih padina i skijate na laganim plavim stazama ali vam to predstavlja izazov.

Vi spajate zaokrete u plugu konstantno, možda završavate zaokrete sa paralelnim skijama, ili imate širi položaj skija kod paralelnog zaokreta u većini slučajeva. Sa ovim novim načinom vladanja skija odlazite na druge nove staze na planini, ali vi ste obazrivi gde tačno idete da se spuštate jer još preferirate utabane zelene i plave staze.

Vi sada idete na mnogo više utabanih staza po planini u širem paralelnom stavu, ali možda ponekad koristite plug ako se osetite nesigurnim na strmijim delovima padine. Primećujete da stvari izgledaju sve lakše kada idete brze i imate više samopouzdanja i kontrole kod serije zaokreta.
Pokušali ste lakšu crvenu stazu i možda ste naišli na hupsere / moguls, ali u ovom trenutku ne bi ste baš da ih skijate preterano često. Mnogo ste sigurniji skijaš nego pre jer su vaše skije paralenog položaja pri zaokretima u većini vremena; to je zato sto skijate brže i konstantno spajate zaokrete.
Primetili ste skiju kako koristi svoj karving ili oblik kod zavoja koristeći oblik samih skija i to Vam pomaže pri promeni pravca.
Sada ste sposobni da vozite pri različitoj brzini na “zategnutim” stazama. Skijate sve Zelene i Plave staze i osećate se zbog toga mnogo sigurnije na Crvenim stazama, pa čak se usudjujete oprobati i po koju Crnu stazu i sada eksperimentišete sa hupleserima kad Vam se za to ukaže prilika.
Sad vladate jako dobro sa paralelnim zavojima u raznim uslovima i počinjete da usavršavate kako kraće tako i šire zaokrete. Uživate u karving zaokretima pri većim brzinama. Sada ste već kompletniji skijaš na Crnim stazama i znatno bolje se osećate medju hupserima ali želite da i u ovim uslovima budete bolji. Ovde već želite da se oprobate u Off-Piste / Van-Staze terenu i želite da naučite skijati različite vrste terena na celoj planini. Raspitujete se za ski opremu koja će Vam omogućiti da postanete bolji i kompletniji skijaš na svakom mogućem terenu uključujuci čak i Free-Ride ili Park terene.

Vi ste siguran skijaš koji se oprobao / oprobala na različitim skijalištima i terenima I daleko više ste upoznati sa različitim vrstama ski opreme. Zahvaljujuci Vašem iskustvu vi možete da:

A) Želite da budete neko ko izvršava karving zaokrete pri velikim brzinama tokom celog dana.

B) Gledate da se usavršite u smislu skijanja čitave planine ili all mountain freeriding i želite da dalje istražite šta ostatak planine može da ponudi kada je reč o adrenalinu, Ili želite da iskusite i usavršite Park terene i interesujete se za ski opremom koja će Vam pomoći da izvodite trikove što lakše.

Možete da izvršite bilo koji vid zaokrteta na bilo kojoj padini i absolutno uživate svaki izazov koji skijanje pruža. Vi imate tu sposobnost da skijate i na stazama i van njih, ali takodje znate da želite da provedete više vremena na onim delovima terena na kojima želite da se usavršite kako bi ste možda položili licencu za ski učitelja.

Sada vi sasvim sigurno vladate na terenima kao što su Off-Piste, okušali ste se na svim terenima koje planina može da ponudi – uključujući i hupsere/moguls, želite da imate optimalan i najkvalitetniji proizvod, tj. ski opremu da bi ste bili uvereni da i adekvatna i kvalitetna oprema igra svoj deo uloge u vrhunskom skijanju, Vi ste jednom rečju vrhunski skijaš koji može da skija sve vidove i uslove terena i poseduje profesionalno zvanje kao što je internacionalna licenca ski instruktora ili trenera, ili ste bili aktivan takmičar alpskog skijanja.

2. Profil stopala

Naš fitting proces će Vam efikasno i brzo pomoći odabrati koji tip ski pancerice odgovara vašim stopalima i donjem delu nogu. Beosport boot fitting osoblje je testiralo i probalo svari mogući model koji možete naći u našim radnjama da bi lakše mogli da identifikuju najvažnije faktore pri odabiranju najboljeg “fit-a”. Kada ste se opredelili za određen tip pancerica u smislu njenih performansi, naši trenirani i obučeni boot-fitteri će Vam naći najpovoljniju pancericu koja odgovara vašim skijaškim sposobnostima i u skladu sa oblikom vaših stopala. Bez brige ako ne znate tačno opisati Vaša stopala u smislu njihovih oblika, jer tu su naši boot fitting tehničari koji će izmeriti i pregledati Vaša stopala kada svratite do naše specijlizirane radnje.

3. Pravilan odnosno – tačan broj pancerica

Beosport nudi kopcima širok asortiman ski pancerica koje su pažljivo odabrane jer pokrivaju širi vid stopala i performansi kod skijaša rekreativnog ili profesionalnog nivoa. Nažalost mi ne možemo da ponudimo kompletan asortiman na Beosport web stranici, kao sto su ski pancerice, jer mnogi naši proizvodi iziskuju obučenog tehničara koji podešava ili modifikuje pancerice za samo Vaša stopala.
U našim radnjama mi konstantno radimo na edukaciji boot fitting tehničara koji imaju rešenje sa svaki problem u Vašim ski pancericama ili snowboard čizmama da bi se Vi prijatno i sigurno osećali dok vozite skije ili board. Tokom cele godine mi imamo plan da se naši boot fitting tehničari nadogradjuju u znaju i podučavaju u skladu sa novim procedurama i tehnici kod boot fittinga, kao i kod analize anatomije stopala. Samo sa ovakvim nivoom znanja i sa Vašom komunikacijom o predhodnim ski iskustvima mi sa punim pravom možemo da kažemo da će naše poštovane mušterije imati najbolje što se može ponuditi na našem tržištu. Mi verujemo da Vam možemo pomoći sa najboljim mogućim “fit-om”, bez obzira na oblik Vaših stopala ili njihov broj. Upravo iz ovih razloga mi Vam preporučujemo da dodjete do Beosport specijalizovane radnje u Vladimira Popovića 38 u bloku 19a, u zgradi GTC-a, i lično se uverite da je “nemoguće od sad moguće”. Molimo Vas da posvetite dovoljno vremena za ovakve usluge jer će te biti zadovoljni kada ponovo budete vozili skije ili board!

Kada kupujete nove pancerice molimo Vas imajte na umu sve probleme koje ste imali u predhodnim cipelama i imajte u vidu da treba da probate nove pancerice sa ski čarapama i sa uloscima/ortoticima ako ih posedujete. U protivnom, mi cemo Vam sa zadovoljstvom preporučiti pravilan proizvod u našoj Beosport specijalizovanoj radnji u Vladimira Popovića 38 ili čak preko telefona.

Ako ste kupili pancerice kod nas mi nudimo korekcije na pancericama potrebne za pravilan fit ako imate nekih problema pre ili posle skijanja. Takodjer, ako niste kupili pancerice kod nas mi nudimo ovakve usluge za resavanje problema u pancericama uz korektnu i adekvatnu naplatu. Molimo Vas da zakažete termin za ovakve usluge ili dodjete i posavetujte se sa našim boot fitterima.

4. Ulošci / Ortotici i čarape

Mnogi ljudi odustanu od skijanja zbog neudobnih pancerica ili hladnih stopala. Želja za ovim sportom ne mora da se ugasi baš tako lako. Da bi se kompletirao proces oko odabira odgovarajućeg modela pancerica koje Vam pružaju optimalan balans izmedju udobnosti i performansi, ulošci/ortotici su obavezni u vašim ski pancericama. Iako nisu ukljuceni u cenu ski pancerica, Vaš boot-fitter će Vam preporučiti pravilan tip uloska/ortotika za Vaša stopala, koje je odredio iz predhodne analize stopala. Mi nudimo Boot Doc uloške/ortotike koji pospešuju ispravan skijaški stav i udobnost. Ovi ulosci/ortotici će Vam pospešiti cirkulaciju, balans, udobnost i performanse koje do sad niste imali prilike da osetite dok skijate.

Da bi završili ovaj proces preporuke pri kupovini ski pancerica koristite samo ski čarape. Njihov sastav materijala i dizajn Vam pružaju komfor tako što vam stopala neće biti mokra pri znojenju jer smanjuju vlagu i imaćete topla stopala. Takodje, mogu se kupiti u različitim debljinama; deblje ski čarape odaberite za veću udobnost i toplotu, ili tanje čarape za precizniji “fit” i više performansi i osećaja u ski pancericama.

Mi preporučujemo da kupite ski pancerice ukoliko uživate u skijanju i skijate najmanje 7 dana godišnje. Ovo će Vam biti najbolja investicija koju ste učinili za Vaše skijanje. Kada kupite ski pancerice ili board čizme kod nas, mi ćemo uraditi sve sto je moguće da učinimo da Vam one i odgovaraju.

 

KAKO ODABRATI PRAVILNU DUŽINU:

U.KEuroMondo duzina (cm)U.S. muškiU.S. ženski
33521.55
3.535.5225.5
43622.54.56
4.5372356.5
537.523.55.57
5.5382467.5
63924.56.58
6.5402578.5
740.525.57.59
7.5412689.5
84226.58.510
8.54327910.5
943.527.59.511
9.544281011.5
1044.528.510.512
10.545291112.5
1145.529.511.513
11.5463012
124730.513
13483114
145031.515
Važno: Broj Vaših cipela ne mora da bude identičan broju vaših ski ili board pancerica/čizama da bi Vam odgovarale po dužini!

Beosport Boot Fitting servis

Boot Fitting servis nam omogućava da sa lakoćom, efikasno i precizno rešimo Vaše probleme sa stopalima kod sportova kao sto su skijanje, snowboarding, biciklizam, tenis, trčanje, planinarenje, golf, klizanje, itd.
U toku analize Vaših stopala, uporedo sa diskusijom sa kvalifikovanim boot-fitterom oko vaših potreba, nas boot fiting team uzima u obzir sledeće faktore:

Prsti – da li su Vaši prsti završavaju pod uglom, sa leva na desno, ili su pod pravim uglom
Širina – koliko je Vaše stopalo široko po sredini kada stojite i sedite
Obim – visina Vašeg risa/mosta i arch-a stopala
Ahilova Peta – širina pete, ahilova peta i širina skočnih zglobova
Cevanica – ako ima ranijih povreda u predelu kod cevanica ili su jednostavno osetljovije nego obično
Listni mišić – koliko je Vaš lisni mišić širok i da li je niži ili višlji kod donjeg dela noge
Kolena – da li imate ravna kolena i imate li bolove u njima dok se bavite sportom ili hodate

Pronacija / Supinacija / Neutralnost

U procesu analize Vasih stopala dok stojite ravno, naši boot fitteri ce videti da li Vaša stopala proniraju (idu ka unutra), supiniraju (idu ka van) ili su u neutralnoj poziciji (stoje ravno). Sva stopala moraju pronirati ili supinirati do odredjenog stepena da bi ublazila nagle sokove pri doskoku ili omogucila našim telima da se efikasno kreću unapred. Samo kada stopalo prekomerno pronira ili prekomerno supinira problemi se mogu osetiti:

Pronacija – stopalo pada ka unutra,
Supinacija – stopalo pada ka van,
Neutralizacija – Stopalo niti pada/naginje se se unutra, niti pada/naginje se ka van, već stoji ravno tj. neutralnog ili ravnog polozaja je.

Kada se prave ulošci/ortotici za aktivnu obuću po otiscima vaših stopala cilj je da se zadrže stopala u neutralnoj poziciji što je više moguće kako bi se pospešio i omogućio bolji balans i pokreti.

Boot Fitting Proces

Tehničar će pregledati i spomenuti bio-mehaniku Vaših stopala gledajući i proveravajući savitljivost i mobilnost stopala, skočnih zglobova i mišića kod lista noge. Pitaće vas za Vaše sportske aktivnosti, fizičku spremnost, moguće povrede u prošlosti i Vaše buduće ambicije ili namere bavljenju sportom. Tad ce zaključiti da li pronirate, supinirate ili su Vaša stopala u neutralnom položaju.

Tehničar će Vam pomoći pri odabiranju pravilnih čarapa za rad optimalne udobnosti i temperaturne kontrole kod Vaših stopala. Maximum od 2 modela skijaških ili snowboard pancerica/čizama će biti preporučeni za Vaše noge i stopala koji se uklapaju najbolje uz anatomiju Vašeg donjeg dela nogu, vaših mogucnosti i budućih ambicija/namera bavljenjem ovim sportom.

Kada pancerice/čizme budu preporučene i odabrane tehničar će Vam dati preporuku za pravilan uložak/ortotik koji će pružiti veći konfor i performanse u njima.

Finalne modifikacije se zatim poduzimaju ako za njima ima potrebe da bi se uklonile manje smetnje ili iritacije u ulošcima ili školjci pancerice pomoću čega se povećava i dobija konačan komfor uz neometan nivo performansi u pancericama. Ovde je moguće podešavanje i gornjeg dela pancerice kako bi se postigao optimalan sklad izmedju pancerica i nogu ispod kolena.

Idite na planinu i skijajte ili snowboard-dujte jer je potrebno par dana da bi ste osetili optimalan komfor. Ukoliko imate neke smetnje dok vozite skije ili board mi Vam preporučujemo da nas posetite kako bi mogli podeseti i odkloniti te smetnje – ovo je uobicajen deo boot fitting procedure naravno ako za tim ima bilo kakve potrebe.

Širenje pancerica ili njihovo brušenje

Ne postoje dva stopala a da su potpuno jednaka/identična, pa čak ni vaša. Zato kada odabirate pancerice možete primetiti da “fit” je 97% perfektan ali tu su prisutni neki delovi u pancericama koji ili štipkaju ili previše stežu na neke delove vaših stopala ili nogu. Samo bez brige!
Sa kvalifikovanim boot-fitterima mi možemo da zagrejemo ili obrusimo pancerice iz nutra na potrebnim mestima da bi smo stvorili relativne obline oko tih mesta gde osećate pritisak i tako otklonimo problem. Ovako ćemo da kreiramo malo više prostora samo na potrebnim mestima da bi ste dobili pancerice o kojima ste sanjali.

Flex / Tvrdoća pancerice

Ovo podrazumeva sposobnost pancerice za povijanjem ka napred u skočnom zglobu. Paradoks u ski pancericama je da one moraju da su poprilicno krute/tvrde da bi pruzile dovoljno kontrole, I one takodje moraju da se savijaju dovoljno da bi pomogle skijasu da ublazi pritisak i pruži bolji balans. Indikacija za koliko je lako ili teško da se savija pancerica je obicno oznacena brojevima od 50 – 150. Takmicari će obično tražti pancerice od 120 flex zato što oni pružaju veću agresivnost u skijanju i stvara se veći pritisak na pancerice dok iskusniji rekreativni skijaši su generalno zadovoljni sa flexom od 80-110. Zapamtite da svaki proizvodjač ski pancerica ima njegov način dizajniranja ski pancerica, i one mogu imati slican flex indikator koji ce te moći primetiti jedino kada probate pancerice na sebi.

Širina ski cipele

Last ili sirina u pancericama se odnosi na oblik i prečnik unutar pancerice. Proizvodjači ski pancerica nude trzištu više različitih tipova pancerica u širini. npr. 95mm last je veoma uska pancerica dok 104mm last je veoma široka pancerica. Uže pancerice se generalno namenjene za elitne skijaše, tipa takmičari ili treneri alpskog skijanja dok one šire obuhvataju rekreativne skijaše kod kojih je komfor na prvom mestu ili je bitniji od preciznosti tj. performansi. Primetite da širina last-a kod ski pancerica obično korespondira nivou skijaša tj. njegovim/njenim tehničkim sposobnostima. Eksperti ili takmičari će tražiti uže modele zbog performansi dok će rekreativci želeti šire modele u kojima će osećati pre svega veći komfor. Razlog zašto vrhunski skijaši žele uže modele je zbog činjenice da školjka pancerice bude bliža stopalu i tada se takvim pancericama preciznije skija.